Türk Finans Sektörünün Duayeni Bülent Şenver ile Kısa Kısa

Türk Finans Sektörünün Duayeni Bülent Şenver ile Kısa Kısa

1994-2000 yılları arasında Türk Amerikan İş adamları Derneği’nin (TABA-AmCham) Genel Başkanlığı yaptınız. ABD gibi dev bir pazar Türkiye için her zaman önemli olmasına rağmen, ticaret hacminin arzu edilen seviyeye geldiğini halen söyleyemiyoruz. Siz tarihsel perspektifte Türk ABD ticari ilişkilerini nasıl okuyorsunuz? Türk firmaları bu pazar için vizyonlarını nasıl belirlemeliler veya zihniyetlerini nasıl değiştirmeliler?

Türkiye Amerika ticari ilişkileri hacmi istenilen büyüklüğe henüz ulaşmadı. Amerikan pazarı Türkiye pazarına benzemiyor. Çok rekabetçi bir ortam var. Piyasa derinliği çok büyük. Amerika pazarı kaliteli ve hesaplı fiyaları makul olan ürünleri istiyor. Amerikan pazarına kaliteli ve düzenli ürün sunabilecek Türk şirketlerine ihtiyaç var.

Türkiye’de bugün herkes tarafından kullanılan birçok yeni bankacılık ürün ve hizmetini tanıtarak, bankacılıkta birçok ilke imza attınız. Bu açıdan baktığınızda Fintech’de yaşanan gelişmeleri nasıl görüyorsunuz? Finansal teknolojiler, finansal kurumlar ve kullanıcılar için gerçekten yeni bir değer sunuyorlar mı? Geleceğin bankacılığını nasıl olacak?

Fintech şirketleri günümüzde çok moda oldu. Bankalar esnek ve müşteri odaklı pratik hizmetler sunmakta pek başarılı olamıyorlar. Fintech şirketleri çok pratik, basit ve kullanıcıyı tatmin eden ürünleri yaratabiliyorlar. Bu nedenle Fintech hizmetlerinin artmasında fayda görüyorum.

Rusya  Ukrayna  savaşı,  Çin-ABD  gerginliği,  global  tedarik  zinciri  gibi  sorunların ülkeleri  gittikçe  zorladığı  bu  dönemde,  banka  yönetimlerine  nasıl  tavsiyelerde bulunursunuz?

Ticari bankalar mevduat toplayıp kredi vererek para kazanmayı iyi yapan finans kurumlarıdır. Gelecekte bu klasik bankacılık anlayışı değişecektir. Bankaların hizmetlerden daha çok para kazanmaları gerekecek. Bankaların hizmet ve komisyon gelirleri gidere önemini arttırıyor. Bu nedenle bankalar hizmet gelirlerini arttırabilmek için banka dışı şirketler ile işbirliği yapmak zorunda kalacaklar.

Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfını (TEDMER), Etik Değerler Merkezi Derneğini (EDMER) kurdunuz. Dünyanın etiğe eskisinden daha fazla ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz? İş hayatınız ve kariyeriniz boyunca bu tür değerlere sahip çıkmak adına nasıl zorluklar yaşadınız? Etik değerleri korumak için mücadele etmenin doğru yolu nedir?

Etik değerlere önem veren şirketler bunun karşılığını alacaktır. Şirket paydaşları etik değerlere önem veren etik uygulamalar yapan şirketler ile çalışmak istiyor. Kısa sürede köşe dönmek, devletin malı deniz yemeyen domuz zihniyeti ile hareket etmek, haksız kazanç sağlamak, ayırımcılık yapmak gibi davranışlar toplumu zehirliyor. Etiğe önem veren şirketler kazanacaktır. Etik her zaman kazanır.

Eğitime önem veren biri olarak gençleri kitaplara buluşturmak için Herkese Kitap Vakfı’nın kuruluşuna öncülük ettiniz. Ayrıca öğretim elemanı olarak dersler verdiniz. Gençlerden beklentileriniz nelerdir? Yaşadığımız dünyanın onlara ne gibi fırsatlar ve tehditler sunduğunu düşünüyorsunuz?

Türkiye’nin genç etik liderlere ihtiyacı var. Her alanda her konuda genç etik lider yetiştirmeliyiz. Genç etik liderler yetiştirmek ise hepimizin sorumluluğu. Gençlere el vermeliyiz. Gereçlerle tecrübelerimizi ve birikimlerimizi paylaşmalıyız. Gençlerin önünü açmalıyız.

Genç liderler yetiştirmek üzere faaliyetlerde bulunan Türklider Merkezi’ni kurmaya nasıl karar verdiniz? Kuruluş misyonunuzu yerine getirdiğinizin kanıtları neler?

Gençler ile iş insanlarının tecrübelerini ve birikimlerini paylaşmasını sağlamak için www.turklider.org platformunu kurdum. Burada tecrübeli iş insanları tecrübelerini ve birikimlerini paylaşıyorlar. Gençlere yol göstermek için bir katkı sağlayabildiysem ne mutlu bana.

Dünya süratle değişiyor. Rekabet artıyor. Değişen şartlara ayak uyduracak genç etik liderlere ihtiyacımız var. Bunu yapabilecek gençlerin vizyon sahibi, çok okuyan, çok araştıran, sorgulayan kişiler olması gerekiyor. Eğitim sistemimizi bu tür gençler yetiştirecek şekilde değiştirmemiz gerekiyor.

Bülent Şenver 1950’de Ankara’da doğdu. Darüşşafaka Lisesini bitirdikten sonra Robert Kolej Yüksek Kısmına “Business Administration” bölümüne girmiştir. Okulun adı Boğaziçi Üniversitesi olduktan sonra İdari Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finans Bölümünden mezun olmuştur. Şenver iş hayatına Arthur Andersen and Company Londra ofisinde başlamıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için “Bankalar Uzaktan Gözetim Sistemi” kurdu.
1985 yılında Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası A.Ş.’nin (Interbank) genel müdür yardımcısı oldu. Haziran 1987 yılında Pamukbank T.A.Ş.’nin Genel Müdürü olmuştur. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulunda 6 yıl süreyle denetçi olarak da görev yapmıştır. 1994 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Deniz Bank Ltd. adıyla bir banka kurmuştur.
1994-2000 yılları arasında Türk Amerikan İş adamları Derneği (TABA-AmCham) Genel Başkanı, Amerikan Ticaret Odaları Avrupa Konseyi (ECACC) Yönetim Kurulu Üyesi, İcra Komitesi Üyesi ve aynı dönemde ECACC Hazine Başkanı olarak görev yapmıştır.
Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı (TEDMER) Kurucu Başkanlığı görevini de yapmış olan Şenver, aynı Vakfın Mütevelli Heyeti ve Kurucu Üyesidir. Türk Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TÜSİAD) üyeliği sırasında birçok görev yapmıştır.
“Kulağınıza Küpe Olsun” ve “Banka Bilanço Analizi” isimli kitaplarını yazmıştır. Etik Değerler Merkezi Derneği Başkanıdır. Boğaziçi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesinde ve Bilgi Üniversitesinde dersler vermektedir

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir