Dış Ticaret Mesleği

Dış Ticaret Mesleği

Dış Ticaret Mesleği- Nurten KILIÇPARLAR

Dış ticaret mesleği çok yönlü niteliklerin bir arada bulundurulması gereken uluslararası bir meslek dalı olarak düşünülebilir. Mesleği icra eden Dış Ticaret Çalışanıise, ihracat ve ithalat işlemlerinde, uluslararası mal alım satımı için bağlantılar kurulması ve gerekli sözleşmelerin yapılması işlerinde çalışan kişiler olarak ifade edilmektir. Özetle, uluslararası piyasalarda iş yapan firmaların ürün ve hizmet satışına kadar ithalat ya da ihracatla ilgili olan tüm süreçlerinin doğru şekilde yönetilmesinden sorumlu kişiler olarak tanımlanabilir. Bu mesleği yapacak kişiler, ithalat ve ihracat departmanlarında, gümrük işlerinde, lojistik firmalarında ya da bankaların kambiyo servislerinde çalışabilirler.

Kuruma, üretilen ya da sunulan hizmete bağlı olarak bu mesleği icra edecek kişilerde belirli özelliklerin olması mesleğe girişte gerekli şartlar olarak düşünülebilir. Aranan bu ana özellikleri aşağıdaki şekilde sıralarsak;

  • Uluslararası ticaret alanında bilgi sahibi olmak,
  • Lojistik bilgisi,
  • Gümrük ve mevzuat bilgisi,
  • İngilizce bilgisi (tercihen ikinci bir dil),
  • Satış Pazarlama bilgisi,
  • Operasyonel süreç bilgisi,
  • Müşteri ilişkileri yönetimi,
  • Dış ticaret finansmanına dair bilgi,
  • Raporlama bilgisi gibi temel becerilerdir.

Dış ticaret çalışanları uluslararası alım ve satımlara dair tüm satış ve pazarlama , gümrükleme ve nakliye süreçlerini koordine eder. Ayrıca sipariş detaylarını üretim birimlerine aktarmak, üretilen malların gümrük işlemlerini yapmak ve anlaşılan sözleşmeye göre lojistik ve nakliye işini organize etmek ve müşteri ile ilişikleri yönetmek gibi görevleri vardır.

Ulusal Meslek Standartı içeriğinde Meslek Çalışanlarının Yapmış olduğu destek görevleri de şu şekilde belirtilmiştir;

İşyeri kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarını desteklemek,

  • İşiyle ilgili organizasyonları yapmak,
  • İlgili belgeleri hazırlamak,
  • Süreçleri ve yapılacak işlemleri takip etmek,
  • Raporlama yapmak,
  • Mesleki gelişimine önem vermek

Bugünkü ve gelecek dönemdeki stratejik hedeflere göre doğru pozisyona doğru adayın işe alınması önemlidir. İşletmelerin stratejik hedeflerine ulaşması, maliyetlerini azaltması, kaliteli çıktılar elde etmesi ve geleceğe güvenle adım atmaları nitelikli personellerin istihdamına bağlıdır. Nitelikli personel istihdamının başlangıç noktası ise işe alımdır. Kariyer hayatına dış ticaret alanında adım atmayı düşünen adayların, üniversitelerin uluslararası ticaret, lojistik ya da pazarlama satış bölümlerini tercih etmeleri ve bu alanlarda staj yaparak kendilerini eğitmeleri işe alımda öncelik verilecek adaylar arasında olmalarını sağlayabilir.

Dış ticaret mesleği sadece bugün için değil gelecekte de kariyer vaat eden spesifik mesleklerden biri olarak görülmektedir.

Ayrıca dış ticaret departmanlarında çalışacak olan personellerin iletişimi güçlü, mevzuata hakim, yurtdışı pazarları ve gelişmeleri sürekli takip eden, dinamik, müzakere ve müşteri becerileri gelişmiş kişiler olması beklenir.

Tüm bu yönleriyle bakıldığında, mesleğe yönelik gelecekle uyumlu olarak yetkinlikler kazanmak, sürekli gelişme ve öğrenme çabasında olmak, takipçi ve bütünsel yaklaşım izlemek mesleği icra eden kişilerde her zaman farkındalık yaratacaktır.

Nurten KILIÇPARLAR

1980 İstanbul doğumludur. İşletme bölümü mezunu olup fakülteyi birincilikle bitirmiştir.  Fakülte sonrasında Üretim Yönetimi ve Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Yüksek Lisansı devam ederken bir holding’e bağlı bir ilaç firmasında Satış Verimlilik Sorumlusu olarak 2006 yılında çalışma hayatına atılmıştır. İlaç sektöründe geçirdiği 6 yıl sonrasında İK alanına ilgili duymuş ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler üzerine Yüksek Lisans yapmaya karar vererek İK alanında yöneticilik yapmaya başlamıştır. Değişik sektörlerde 7 yıllık İK tecrübesi bulunmaktadır. İK üzerine çalışmaları devam etmektedir.
Koçluk ve mentroluk yapmaktadır. NLP uzmanlığı vardır. Çalışma hayatına İdari İşler Müdürü olarak devam etmektedir.
Yazmak, okumak ve paylaşmak en büyük tutkularıdır.
Evli ve bir çocuk annesidir. İngilizce bilmektedir.

Nurten KILIÇPARLAR  İşl. YL, Çal Eko. YL.
Yaşam Koçu, Aile Koçu, Öğrenci Koçu
Eğitmen
Mentor
NLP Uzmanı
Beden Dili ve İletişim Uzmanı

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir