Depolama faaliyetleri lojistik süreçlerinin merkezi olarak tarif edilmektedir. Milyonlarca ürün ve ekipmanın takibi oldukça zorlayıcı bir süreçtir. Özellikle depo yönetimini, robotlarla otomatik hale getirmek sektöre avantaj sağlayan bir gelişim olacaktır. Malzeme kabulü, ürünlerin ilgili rafa alınması, izlenebilirliği ve taşıma aracına planlanmasına kadarki tüm süreçlerin robot teknolojisi sayesinde işleme alınması mümkündür.
Akıllı robotların lojistik sektöründe kullanımı; insan gücüne olan ihtiyacın azalmasına ve sensörler sayesinde malzemelere zarar gelmeden hareket ettirilmesine olanak sağlamaktadır. Son yıllarda yoğunlaşmasının temel sebebi ise bilgilerin daha güvenilir, hızlı ve görece hata oranı düşük devam etmesinden kaynaklıdır.
E-ticaret şirketi olan Amazon, akıllı robot teknolojisinde öncü şirketler arasındadır. Paketleme ve ilgili noktaya teslim konusunda robot kullanımından aldıkları fayda, sektörde başarılı yer edinmelerine katkı sağlayan faaliyetler arasındadır. Akıllı robotlara yapılan yatırımın geri dönüşümünü; zaman avantajı, hataların azalması, kar, verimlilik ve alıcı memnuniyeti olarak açıklamaktadırlar. Amazon’un öneri sisteminde ise; A kullanıcısının beğenisi B kullanıcına benziyorsa, sistem bunları tanımlar. B’nin satın aldığı kalemleri A kullanıcısı henüz satın almadıysa, ilgili kalemleri A kullanıcısına önermektedir. Tüm dijital sistemlere hızlı entegre olan şirket, yapay zeka ve akıllı robot kullanımını tüm faaliyetlerinde etkili görmektedir.
Dijital trendlerin yer aldığı akıllı üretim tesislerinin, endüstri 4.0 ile uyumlu olması şarttır. Akıllı robotların kullanımı teknolojinin gelişmesiyle, sektörlerin ihtiyaç duyduğu yatırımlar arasında yer almaktadır. Depolarda yer alan bazı işlemlerin tamamen robotlara devredilmesi ve şarjı biten robotun kontrolünü dahil çalışanların takip etmemesi söz konusudur. Endüstriyel otomasyon, yapay zeka ve akıllı robotlar katma değeri yüksek ileri teknoloji alanlarıdır. Alt sisteminin kurulması maliyetli ve zahmetli olmasına rağmen, son zamanlarda robot teknolojisine duyulan ihtiyacın arttığı görülmektedir.
Endüstriyel robot sistemlerinin 2018 yılında kurulum adetleri en fazla Çin’de meydana gelmiştir. İkinci sırada Japonya, üçüncü sırada ise ABD yer almaktadır. Dünya robotları içerisinde yer alan hizmet robotlarında; uluslararası robotik federasyonu, lojistik sektöründe mobil robot satışlarında sürekli bir artışın meydana geleceğini belirtmiştir. 2019 ve 2021 yılları arasında 17.5 milyar dolar değerinde satış öngörülmektedir.
Depolarda mevcut işlemlerin çoğunluğu; paketleme, ambalaj, ürünün ilgili raftan alımı veya rafa yerleştirilmesi faaliyetlerini kapsamaktadır. Robot teknolojisiyle, ideal şekillerde görevleri yerine getiren programlar kurulmaktadır. Operasyonların daha güvenilir ve hızlı ilerleyebilmesi için akıllı robotlar akla ilk gelen yatırımlar arasında yer almaktadır.
Robotların geliştirilmiş yapay zeka ile donatılarak akıllı makineler haline gelmeleri ve otonom davranış sergilemeleri, lojistik sürecinde operasyonları iyileştiren faaliyetler arasında yer almaktadır. Lojistik sektöründe robot teknolojisindeki gelişmelerin, ilerleyen yıllarda çok sık karşılaşılacak bir yatırım haline gelmesi beklenmektedir. Sipariş toplama faaliyeti, lojistik operasyonlarının zorlu aşamasıdır. Operatör, siparişlerin bulunduğu rafları ziyaret ederek malzemeleri toplar ve birbirinden bağımsız koridorlarda bu işlemi gerçekleştirebilmek adına zaman kaybı yaşayarak sürece devam etmektedir. Bu problemlerin çözümü, robot teknolojisiyle mümkün hale gelmektedir. Kısıtlı zaman sunularak talep edilen iş emirlerinin, etkin bir şekilde tamamlanarak avantajlı bir sürecin ortaya çıkması söz konusudur.
(Yazarın, Lojistik Sektörünün Uluslararası Alanda Dijitalleşme Süreci ve Türkiye’ye Etkileri / Tez Çalışmasından alıntıdır.)